Aluksi on omena

Toukokuu-Joulukuu

Omenapuun vuodenkierto alkaa kevään kynnyksellä, kun ilma lämpenee ja puu heräile talvilevolta. Pian alkavat silmut turvota ja toukokuussa valloittavan kauniit ja huumaavaan tuoksuiset kukat valtaavat omenapuun oksat. Kukista muodostuu omena, joka kasvaa ja kypsyy kesän mittaan. Lajikkeesta riippuen omena on kypsä poimittavaksi syksyn aikana. Jääsiideriin käytetyt omenat ovat talviomenoita, jotka kypsyvät puissa pitkään ja kestävät sen jälkeenkin varastointia. Omenassa on kolme keskeistä elementtiä: Makeus, Hapokkuus ja Aromi. Niiden keskinäisillä suhteella ja balanssilla siiderintekijä päättää haluamansa lopputuloksen. Kaiken alku on siis laadukas omena ja niiden taitava yhdisteleminen.

Sitten seuraa pakkanen

Joulukuu-Maaliskuu

Kun talvi pääsee vauhtiin, saa pakkanen ihan aidon roolin jääsiiderin valmistuksessa. Menetelmästä riippuen talven pakkaset jäädyttävät joko omenat tai niistä puristetun mehun. Saattaapa välillä olla lauhempaa ja sulaa, kunnes taas tulee pakkasta joka jäädyttää kokonaan. Varsinainen taika tapahtuu sulamisvaihessa. Sulaessaan maukkain ja sokeripitoisin osuus valuu mehuna ensimmäisenä, jättäen vetisemmän loppuosan taakseen. Tässä määrältään hyvin pienessä osassa tiivistyy omenamehun aromit hermoja kutkuttavalla tavalla; makeus, hapokkuus ja aromi ovat kaikki hyvin intensiivisiä.

Viiniyttäminen

Helmikuu-

Kun kesä on tuottanut herkullisia omenoita ja talvi on jalostanut sen herkulliseksi nektariksi, on aika käyttää mehu jääsiideriksi. Käymisen aikana hiiva syö sokeria ja tuottaa alkoholia ja hiilidioksidia. Käyminen tapahtuu hitaasti ja viileässä, se voi kestää jopa kuusi kuukautta. Kun alkoholin, makeuden ja hapokkuuden tasapaino alkaa olla se mitä halutaan, käyminen pysäytetään ellei ole itsestään sitä tehnyt. Sen jälkeen on edessä vielä muutaman kuukauden kypsytys, jonka aikana juoman maku pehmenee ja rauhoittuu. Tarvittaessa kypsytyksen voi tehdä vaikka tammitynnyreissä. Kypsytyksen jälkeen vuorossa on pullotus, jonka jälkeen se vielä kypsyy pullossa kunnes tulee myytäväksi ja nautittavaksi.